Wat niet te zien is

€14.99
Auteur: Kees van Meel (poëzie) en Paula van Dijken (fotografie) (bundels)

ISBN: 978-94-91883-72-9.

Publicatiedatum: 01-02-2017
Type: Paperback (full colour)

Categories: , .
Tag: .

Product beschrijving

Wat niet te zien is biedt een poëtische blik in ons industrieel en cultureel verleden.

De bundel telt 22 gedichten van Kees van Meel die geïllustreerd zijn met schitterende foto’s van Paula van Dijken. De illustraties werden gemaakt in onder meer Breda, Antwerpen en Rotterdam.

De presentatie van deze bundel was op vrijdag 10 februari 2017 in het karakteristieke pand van onderwijsinstituut de Rooi Pannen, Doctor Jan Ingen Houszplein 2, 4814 EH Breda.

Recensie

Wat niet te zien is…..? – mijn ziel

Soms vraag ik me af wanneer de mens zijn technologie zover ontwikkeld heeft dat ‘men’ in mijn hersenen kan kijken. Dat robots of computers mijn gedachten kunnen lezen, mijn dromen en ideeën om kunnen zetten in beelden op een computerscherm. Ik heb in het geheel geen geheimen meer. Mijn volledige denken is een open boek.

Dit lijkt op het werkelijkheid worden van ‘1984’, het boek van George Orwell dat zo enorm van invloed is geweest op mijn ontwikkeling tot de mens die ik ben. Zonder dit boek had ik mijn geest waarschijnlijk onvoldoende kunnen scherpen om kritisch te zijn ten opzichte van wat er in de wereld gebeurt. Vanaf het moment dat ik ‘1984’ las en ik de inhoud herkauwde in mijn gedachten was ik ervan overtuigd dat ik er aan mee moest helpen te voorkomen dat dit angstbeeld werkelijkheid zou worden.

En nu, nu ik ouder ben geworden, gepokt en gemazeld door het leven, nu moet ik constateren dat de techniek zo machtig is geworden dat deze strijd verloren lijkt. Volgens mij is het reëel te veronderstellen dat het niet lang meer zal duren of ‘men’ slaagt erin mijn gedachten te lezen. Dat spoort mij aan na te denken over mijn toekomst; hoe vrij die zal zijn, want in mijn geest voel ik me (nog) helemaal vrij. Als die vrijheid wordt aangetast, wat blijft er dan van mijn persoonlijkheid over?

Gelukkig ken ik een ontsnapping uit de nakende dictatuur van de alles bepalende techniek, namelijk de ziel. Als geboren en getogen katholiek leerde ik wat de ziel is en dat idee ben ik altijd blijven koesteren. Je hebt het fysieke lichaam, de gedachten in mijn hersenen – dus ook een fysiek proces – en de ziel, die geen materie is en derhalve nooit een prooi kan worden van een machine, de techniek.

De ziel is datgene wat niet te zien is, niet uit mijn gedachten door middel van techniek tevoorschijn kan worden getoverd uit mijn hersenen. De ziel is zo vluchtig als het menselijk bestaan. Zo ben je geboren, zo ben je dood. Onlangs kreeg ik de poëzie- en fotografiebundel ‘Wat niet te zien is’ in handen. Kees van Meel schreef de gedichten, Paula van Dijken maakte de foto’s. Beiden geven een poëtische inkijk in het industrieel en cultureel verleden, aldus de tekst op de achterkant van de bundel.

Ik heb de gedichten van Kees van Meel en de foto’s van Paula van Dijken ervaren als een route die mij de weg wijst om te ontsnappen aan het doembeeld van het projecteren van mijn gedachten op een groot scherm. In woord en beeld nemen ze mij mee naar een wereld die weliswaar rauw en onaf oogt, maar die in ieder geval heeft bestaan in een tijd toen 1984 van George Orwell nog geen werkelijkheid was geworden. Mijn ziel blijft vrij zolang ik in het verleden verkeer.

‘Altijd een uitgang zoeken’, schrijft Kees van Meel in ‘De Doorgang’, ‘altijd iets open laten/het einde van de corridor zal nooit hetzelfde/zijn altijd zullen er mensen of dieren op u/ wachten of de nooit uitgeputte virtuele chaos zal/toeslaan…..

Paul Spapens, Moergestel 7 mei 2017.

Wellicht ook interessant ...