Susanne Groeneveld

Susanne-GroeneveldSusanne Groeneveld (1961) werkt als verslaggeefster bij het Eindhovens Dagblad. Voor deze krant en zusterblad het Brabants Dagblad schrijft zij al zestien jaar een wekelijkse column over haar drie dochters (Oudste, Middelste en Jongste – intussen 18, 16 en 13 jaar oud), het moederschap, opvoeding, onderwijs, vrouw-zijn en alles wat er verder op haar pad komt.

Ook de overgang komt in haar columns regelmatig aan bod. ‘Als je wilt dat het uit de taboesfeer komt, moet je niet schromen om er zelf over te schrijven’, vindt ze. ‘Twintig procent van de vrouwen heeft nergens last van, maar tachtig procent heeft dat wel. Als vrouwen van boven de vijftig zich ziek melden, is de overgang niet zelden de oorzaak.’
Toch stapt slechts een klein deel van de vrouwen naar de huisarts of overgangsconsulente. Ze praten liever niet over hun klachten, lijden in stilte.
Zelf had Groeneveld tijdens de overgang, die niet onopgemerkt aan haar voorbij ging, het meeste baat bij wandelen in de natuur, yoga en schrijven, wat de basis vormde voor ‘Schrijf je door de overgang’, met diverse schrijfoefeningen, maar ook tips voor de talloze kwaaltjes waarmee de overgang gepaard kan gaan.

Van dezelfde schrijfster:
‘Is dit het nou?’, april 2010, uitgeverij Elmar
Vijftien interviews met vrouwen die na hun veertigste een nieuwe weg insloegen. Van een huisvrouw die theaterwetenschappen ging studeren tot een administratief medewerkster die een pension begon in Oostenrijk. Vijftien vrouwen die hun passie volgden en er allemaal rijker van werden. Niet – allemaal – in financiële zin, maar wel als mens.

www.susannegroeneveld.exto.nl

Share this Post!

0 Comment